5 hasznos tipp a gyerekneveléshez

Szinte minden szülő szájából elhangzott már a mondat: gyereket nevelni a legnehezebb feladat. Nincs hozzá egy univerzális kézikönyv, sokan pedig már a puszta kezdéstől megijednek. Nem csoda, igen bonyolult és fáradtságos munka jól felnevelni egy gyereket. Vannak azonban olyan aranyszabályok, amiket ha betartasz, történjék bármi, jó irányba tereled majd a gyerkőcöd fejlődését.

1. Építsd ki az önbizalmát!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az egészséges önbizalmat összekeverik a nagyképűséggel. Ahhoz, hogy valaki sikeres felnőtté váljon, elengedhetetlen, hogy megfelelő önbizalma legyen. Állandó bizonytalanság, félelem és szorongás jellemzi azok életét, akik kevesebbre tartják magukat, mint amennyit valójában érnek. Egy gyerek számára elsődleges a dicséret, a munkájáért járó elismerés, így elkerülhető, hogy később folyamatosan a szülő figyelméért küzdjön. Megfelelő alapokkal a gyerek megtanul kiállni magáért, ez például olyan előnyökhöz juttatja felnőttkorában, mint egy sikeres állás megszerzése és megtartása, valamint a másokkal való megfelelő kommunikáció. Nézzünk csak meg bármilyen sikeres embert! Mindannyian ki mernek állni magukért, mindannyian tisztában vannak az erősségeikkel, gyengeségeikkel, és ezen ismeretek alapján helyezik el magukat egy hozzájuk passzoló státuszban. Sajnos sok kisgyerek vágyik a szülők igazi elismerésére, arra, hogy tehetségére mások is felfigyeljenek. A legjobb, amit tehetsz, ha ésszerű keretek közt támogatod a gyermeked, és arra buzdítod, hogy ne féljen kilépni a komfortzónájából, hiszen ott állsz majd mögötte.

2. Ne félj meghúzni a határokat!

A másik nagy félelme általában a szülőknek: vajon jól csinálom? Nem voltam túl szigorú? Megtehetem ezt a gyerekemmel? Biztosan sokan tűnődtek már azon, vajon létezik-e egy bizonyos határ, ami után valaki túl engedékennyé vagy túl szigorúvá válik. Természetesen van egy egészséges korlátja a gyermeki akaratnak, amit a szülő dolga felállítani és betartatni. Jó taktikának tűnhet, ha a gyerek mindent megkap, és bálványozza majd ezért az engedékeny anyukát/apukát. Az eredménye mindennek csupán az, hogy a gyerek nem tanulja meg betartani a szabályokat, mivel úgy hiszi, bármit megtehet. Ezek hosszútávon viselkedési zavarokat idézhetnek elő, a deviancia pedig nem tolerált sem az óvodában, sem pedig az iskolában. Ha attól félsz, a gyereked „utálni” fog, mert valamit nem engedsz neki, emlékeztesd magad arra, hogy a saját önzőséged lenne hagyni, hogy a csemetéd bármit megtehessen. Persze, nem kell átesni a ló túloldalára sem, a kompromisszumkötés a legjobb orvosság egy akarom-nem akarom párbajban. Ha például a gyerek szeretne tovább fennmaradni, mint egyébként szokott, nem kell élből elutasítani az ötletet, pusztán meg kell határozni egy időpontot, ameddig ezt megengeded. Ha a gyermek tisztában van a szabályokkal, nem lesz gond a későbbiekben sem.

3. Légy a gyermeked példaképe!

Ehhez nem szükséges szuperhős köpeny, pusztán azt kell észben tartanod, hogy a gyerek tőled tanulja el, hogyan viselkedjen. Több szülőnek feltűnhetett már, hogy a gyermeke hasonlóan beszél, mint ő, esetleg ugyanazokat a mozdulatokat, reakciókat produkálja. Ez azért van, mivel az elsődleges tanulási forrása a gyermekeknek a szüleik. Gondold át, mit szeretné biztosan átültetni a gyermekedbe. Ha a jómodorra akarod tanítani, köszönj mindenkinek, engedd leülni az időseket, viselkedj előzékenyen, majd magyarázd el a csemetédnek, miért csináltad mindezt. Egy idő után megfigyelheted majd, hogy ugyanazt fogja csinálni, mint te. Ahogyan a jó példával, sajnos a rosszal is működik a dolog. Megeshet, hogy kicsit csúnyábban beszélsz, mint mások, hidd el, a gyerkőc első dolga lesz kimondani a b betűs szót. Lehetőleg a legnagyobb tömeg füle hallatára.

4. Ismerjétek be, ha hibáztok!

Nehéz feladat elismerni, ha hibázunk, pláne, ha szülő az ember. Ez azonban egy igen fontos pontja a gyermeknevelésnek. Szükséges látnia a gyerkőcnek, hogy a szülei nem tévedhetetlenek, és időben el kell ültetni benne a gondolatot, hogy ő „nem csak egy gyerek”. Sokan felnőttkorukban is egy felsőbb hatalomként tekintenek a szülőkre, pedig ennek nem így kell lennie. A szülő az, aki védelmezi, támogatja, inspirálja a gyermeket, de ettől még nem válik felsővezetővé vele szemben. Sokan félnek attól, ha elismerik, hogy elbaltáztak valamit, legközelebb a gyermek kétségbe fogja vonni a szavukat. Ez elkerülhető, ha a gyereket pontosan beavatjuk abba, mi történt, és hol csúszott félre valami. Ebből akár még tanulhat is a porontyunk, és belátja majd azt is, hogy nem kell félnie a szüleitől, hiszen azok partnerként kezelik őt egy vita során, és nem éri őket feltétlenül igazságtalanság. Mindez nagyfokú bizalmat és erős kapcsolatot eredményez, ami a sikeres gyermeknevelés két alappillére.

5. Nincs többé józsaru, rosszzsaru!

Ismerős lehet mindenkinek a helyzet, mikor az egyik szülő szigorú, a másik inkább engedékeny. Legtöbbször az anyukákra hárul a rosszzsaru szerep, pedig nem szabadna egy ilyen nézetet kialakítani a gyermekben. A nevelés közös munka, így a fegyelmezés is. A lehető legrosszabb, ha a gyermek retteg valamelyik szülőjétől, így a „majd megkapod a magadét, ha anyád hazaér” vagy „apád ellátja a bajod, ha megtudja” mondatokat száműzd a kapcsolatotokból. Ha valami baj adódik, a szülőknek közös nevezőre kell jutniuk, és ami a legfontosabb, ki kell állniuk egymásért. Ha bevezettek egy szabályt, nem táncolhat ki az egyik fél csak azért, hogy a gyerek jobban szeresse, illetve a gyermek előtt szigorúan tilos a másik nevelési módszerének a becsmérlése. Ha nem értetek egyet valamiben, az nem a gyerekre tartozik.

0 Tovább

Tippek: Ez a legjobb alvópóz – érvek és ellenérvek

Ha reggelente sajgó derékkal vagy fájó fejjel ébredsz, ne aggódj, valószínűleg a helytelen alvópózod az oka.

Egy jó alvás feltételei

Persze, hogy jól aludj, nem csak jó pozíciót kell felvenned, hiszen megannyi tényező játszik szerepet abban, hogy ki tudod-e pihenni magad. Kezdjük először is az ágyaddal! Lehetőleg masszív, ne imbolygó, nyekergő ágyad legyen. A matrac ne legyen se túl puha, se túl kemény, a legjobb pedig, ha ergonomikus párnát választasz, ami tökéletesen igazodik az emberi test vonalaihoz. Fontos, hogy a környezet is megfelelő legyen az alváshoz. Iktass ki minden hangos, villogó tényezőt, például TV-t, számítógépet. A szoba hőmérséklete ne legyen túl magas, mivel egy hűvösebb helyiségben sokkal mélyebben tudunk aludni. Lehetőleg ne teremts teljes sötétséget, érdemes a redőnyt, ha van, csak félig leengedni, így a testünk is könnyebben alkalmazkodik majd a reggelhez, és egyszerűbbé válik a kelés.

egészség alvás alvópóz tippek fájdalom horkolás gerincfájás

0 Tovább

Tudomány: Harc a demencia ellen – tények és tévhitek

Közvélemény kutatások szerint az időskori demenciától tart leginkább a fiatal lakosság - nem véletlenül. A feledékenység ellen számtalan tippet találni a neten, mégsem biztos, hogy mindegyik hasznos lehet.

A demenciáról

A demencia egy világszerte emberek millióit érintő betegség. Magyarországon közel 160 000 ember szenved a kórban. Az orvosok a szellemi képességek hanyatlásával azonosítják a demenciát. Persze, nem minden idős ember demenciás, aki egy kicsit is feledékenyebb, vagy lassabb, mint az átlagember. A demencia tünetei közé tartoznak a következők: a gondolkodás lelassulása, az összefüggések átlátására való képesség hiánya, tájékozódási képesség romlása, állandó zavar, a fogalmak nehéz körülírása, agresszió, türelmetlen viselkedés, a személyiség kóros torzulása. A demencia sajnos most már nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti, egyre fiatalabb korban is kezdi felütni a fejét. Sok tünet már évekkel a betegség kialakulása előtt jelentkezik, mint például a rágási problémák (egy alma elrágásából megállapítható, kinél jelent fokozottan nagy veszélyt a kialakuló memóriazavar), az egyre lassuló mozgás, a túlsúly, a depresszió. Léteznek módszerek a demencia megelőzésére, ám sokan közülük mégsem olyan hatékonyak, mint az elsőre hittük.

tippek egészség demencia harc felejtés

3 Tovább

Tippek: Gondold át, mielőtt a gyermekedről posztolsz Facebookon!

Tippek: Gondold át, mielőtt a gyermekedről posztolsz Facebookon!Mielőtt megosztanál bármilyen online tartalmat a gyermekedről, gondold át a következőket!

Manapság elképzelhetetlen, hogy bármilyen örömhírt közzé ne tegyünk a Facebookon. Könnyen beleeshetünk viszont abba a hibába, hogy túl sok mindent, vagy esetleg olyat osztunk meg, amit nem kellene. Sokan bele sem gondolnak, pedig égetően fontos a téma, hiszen azzal, ha a gyermekünkről boldog családi pillanatokat osztunk meg, valójában meg is sérthetjük a személyes szféráját. Mivel kutatások szerint a szülők rengeteg intim információt osztanak meg online a gyermekekről (viselkedési, étkezési szokások, fóbiák, ürítési szokások stb.), nem árt belegondolni, a későbbiekben ez milyen hatással van a csemetékre. Persze mondhatjuk, régen is rengeteg információt adtunk ki a gyermekeinkről, gondolunk itt a játszóteres eszmecserékre, kinek mi a bevált tippje a figyelemzavarra, száraz köhögésre, ám sokan elfelejtik azt a tényt, hogy az internetre kikerült anyagot bárki láthatja. Mire kell mégis ügyelni?

tippek facebook képek megosztás veszély gyermek

0 Tovább

Tippek: Egészséges agyserkentők

Dolgozat? Prezentáció? Vagy egyszerűen csak úgy érzed, lemerültek az elemek? Ne nyúlj rögtön az energiaitalhoz és társaihoz! Talán nem is gondolnád, mennyi természetes agyserkentőt találsz magad körül.

Az ördögi kör

Manapság egyre kevesebben tehetik meg, hogy a szoros határidős feladatok mellett egészségesen étkezzen. Mindenkivel előfordult már, hogy inkább lecsípett 10 percet az ebédidőből, hogy biztosan elkészüljön a napi feladatokkal. Ilyenkor a lehető legrosszabban döntünk. Hogy miért? Mikor megfelelő mennyiségű és típusú ételt viszünk be a szervezetbe, az agy képes a maximumon pörögni. A legjobb hasonlat erre az, ahogyan az autó működik. Fél tank benzinnel nem jutunk olyan messzire, mintha teletankolnánk. A szervezetnek is szüksége van utánpótlásra. Könnyen beleeshetünk tehát abba a hibába, hogy nem étkezünk rendesen, így gyakorlatilag csökkentjük az esélyét a hatékony munkavégzésnek. Mit lehet ilyenkor tenni? Tulajdonképpen egy dologra kell igazán odafigyelni: tápanyagban gazdag ételeket kell fogyasztani, amelyek növelik az agyi kapacitást, és javítják az emlékezőkészséget. Sajnos nem mindenkinek van ideje, lehetősége efféle ételeket fogyasztani, így az egyszerűbb megoldás mellett döntenek, vagyis ebédszünetben gyorsan megesznek egy fánkot, muffint, csokit, és sietnek is vissza a munkához. Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv, mivel az alacsony tápértékű ételek jelentősen csökkentik az agy teljesítőképességét. Ha egy egész menü összeállítására nincs idő, jó megoldás lehet, ha egészséges agyserkentőket fogyasztunk munka közben. Cukrok, sütemények és csokoládé helyett a következőket javasoljuk.

tippek egészség agyserkentő agy gyümölcs zöldség agyműködés munka

0 Tovább
«
12

neuro

blogavatar

Ha érdekel minden az emberi testről, főként az agyról, ami a tankönyvekben nincs bent, akkor feltétlen itt a helyed. A legérdekesebb tényekről és legmegdöbbentőbb történetekről olvashatsz a Neurón.

Címkefelhő

egészség (16),tippek (6),agy (6),mentális (6),pszichológia (5),lista (5),tudomány (5),alvás (4), (4),megosztó (3),függőség (3),gyermek (3),depresszió (3),sokkoló (3),lélektan (3),betegség (2),facebook (2),munka (2),hormon (2),veszély (2),félelem (2),tévhit (2),stressz (2),hamis (1),igaz (1),bénulás (1),mentális betegség (1),logó (1),hallucináció (1),szellemek (1),alvásparalízis (1),mérgező szülő (1),tünetek (1),pozitív (1),negatív (1),rosszkedv (1),fóbia (1),bizarr (1),érdekességek (1),kvíz (1),memória (1),bántalmazás (1),érdekesség (1),kockázat (1),agytorna (1),horror (1),test (1),medúza (1),szeretet (1),bizalom (1),példakép (1),vér (1),cukor (1),mosás (1),csatorna (1),fürdés (1),higiénia (1),középkor (1),mentális egészség (1),gyereknevelés (1),munkaidő (1),horrorfilm (1),zavar (1),önpusztítás (1),zombi (1),gyilkosság (1),adrenalin (1),figyelem (1),veszélyérzet (1),adhd (1),hiperaktivitás (1),figyelemzavar (1),farkasember (1),megelőzés (1),átverés (1),objektofilia (1),emlék (1),mandela-effektus (1),pihenés (1),szexualitás (1),szerelem (1),agyműködés (1),zöldség (1),gyümölcs (1),agyserkentő (1),módszer (1),szociális háló (1),kényszer (1),extrém (1),gyász (1),trauma (1),szenvedélybetegség (1),kimerültség (1),jelek (1),kokain (1),heroin (1),drog (1),elhízás (1),képek (1),megosztás (1),rák (1),elsősegély (1),mértékletesség (1),alkohol (1),gerincfájás (1),vérzés (1),ájulás (1),segítség (1),instagram (1),közösségi oldal (1),mentő (1),horkolás (1),fájdalom (1),dejavu (1),kontroll (1),felejtés (1),harc (1),demencia (1),multiverzum (1),elmélet (1),alvópóz (1),videó (1),relaxáció (1),ASMR (1),járókelő effektus (1)

Facebook