Az alvás az életünk legfontosabb aspektusa, ilyenkor regenerálódnak a szervek és raktározódnak el az ébrenlét alatt felhalmozódott információk. Craig Ballantyne fitneszedző arra vállalkozott, hogy egy egészséges életmódot támogató blogot indít, ahol többek közt megosztott követőivel egy titkot, hogyan lehet különféle voodoo-módszer nélkül kipihenten ébredni egy kiadós alvás után. Elméletének a „10-3-2-1-0-módszer” nevet adta. Ballantyne úgy véli, az ideális éjszakai alváshoz már a nap folyamán el kell kezdeni készülődni, rá kell hangolni a testet arra, hogy a megfelelő időben kezdje meg a regenerálódást. Itt van tehát az ötlet:

egészség alvás módszer tippek pihenés

10 órával alvás előtt

Ez az az időszak, ami alatt meg kell szabadulnunk az összes stimuláns szertől, amit bevihetünk. Gondol itt Ballantyne a koffeinre, a cukorra és egyéb serkentőkre. Ezektől ugyanis a véráramlás felgyorsul, állandó energia termelődik, ez pedig gátolja a könnyű elalvást. Tilos tehát alvás előtt 10 órával energiaitalt, kávét, fekete teát, cukros üdítőitalokat, csokoládét és más édességeket fogyasztani. Helyettesíthetők ezek a termékek koffein és cukormentes italokkal, a zöld teával, alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel és zöldségekkel.

3 órával alvás előtt

A következő követendő pont az alvás előtti 3 órára vonatkozik, ekkor ugyanis tilos bárminemű alkoholt fogyasztani. A test óriási energiát fordít arra, hogy megszabaduljon az alkoholok káros összetevőitől, ehhez pedig a legjobb mód az, hogyha zsíros ételeket fogyasztunk. A nehéz ételek fogyasztása további energia felhasználására készteti a testet, ami meggátolja az alvási folyamat következtében történő raktározást. Mindezek következményeként a reggeli keléskor fáradtságot, kialvatlanságot érzünk.

2 órával alvás előtt

A legnagyobb hiba, amit elalvás előtt elkövethetünk, ha elkezdjük megtervezni a másnapot. Sokan hazaviszik a munkájukat, és éjszakába nyúlóan próbálnak a teendőik listájának végére jutni. A folyamatos koncentráció miatt az agy képtelen az elalvás előtti fázisba kapcsolni, hiszen folyamatos munkának van kitéve. A legjobb, amit tehetünk, ha hagyjuk a munkát és az elintézendő dolgok listáját, és másnap, kipihenten állunk neki újra dolgozni.

1 órával alvás előtt

Alváshoz készülődvén elérkezünk a legfontosabb fázishoz, az utolsó ébren töltött egy órához. Ilyenkor nagyon fontos, hogy semmilyen felesleges tevékenységgel ne terheljük az agyunkat. Szigorúan tilos a TV nézés, a számítógépezés, sőt még a mobiltelefon használata is. Hogy még véletlenül se csábuljunk el, érdemes bekapcsolni a mobilokon a Ne zavarj funkciót egészen reggelig, így értesítéseket sem fogunk kapni, ami kizökkentene az elalvási folyamatból. Ballantyne egy kevésbé izgalmas könyvet, esetleg képes újságot ajánl, hiszen a képernyők vibrálása jócskán megnehezíti az elalvást.

Az ébredés

Ezerféle tipp és módszer kering a neten arról, hogyan lehet megkönnyíteni az ébredést. Ballantyne szerint nem szabad megszakítani az alvási ciklust, így az ébresztőt  körülbelül 6 és 8 órányi alvás után érdemes megejteni. Fontos, hogy iktassuk ki a szundi funkciót, mivel pár percnyi szundikálás is elölről indítja az egész alvási metódust, ami azt eredményezi, hogy sokkal fáradtabban kelünk, mint ahogyan lefeküdtünk. Hogy ne legyünk kótyagosak, néhány egyszerűbb tornagyakorlattal felébreszthetjük a testünket, és beindíthatjuk a vérkeringést.

egészség alvás módszer tippek pihenés

 A legjobb alvópóz

Az éjjeli alvás sokkal járul hozzá az egészségünk megőrzéséhez, így érdemes odafigyelni, milyen pózban alszunk. Ballantyne szerint a legoptimálisabb, ha a hátunkon fekszünk, mivel ez a testhelyzet okozza a legkevesebb ráncot, hiszen nincs nyomás az arcon, ráadásul a mellek sem ereszkednek meg olyan könnyen. További jótékony hatását is kifejti a háton fekvés, mivel a gerinc képes teljesen elnyúlni, a csigolyák és az ízületek ezáltal a megfelelő pozícióba kerülnek, így kisebb eséllyel alakulnak ki elváltozások.