llergiásnak lenni szívás, elég csak arra gondolni, hogy nem dögönyözhetünk meg egy nagyra nőtt macskát, vagy nem szagolhatunk bele egy nagy csokor virágba, esetleg az esti filmezéshez nem rágcsálhatunk akármit. Akadnak azonban olyan allergiák, amik ezeknél jóval nehezebbé teszik a hétköznapokat.

lista allergia bizarr sokkoló

 

Mi az az allergia?

Talán nem kell elmagyarázni, milyen egy allergiás reakció, a testben végbemenő folyamatokról viszont érdemes pár szót ejteni. Az allergia tulajdonképpen egy válaszreakció a test védekező mechanizmusától, ami időnként sajnos hibásan azonosít bizonyos külső hatásokat. Ekkor támadást indít a szervezet a frusztráló tényező ellen, ezt nevezzük allergiának. Több nézet akad, ami megpróbálja megmagyarázni, mi lehet a hiba a rendszerben, az egyik legelfogadottabb szerint a helytelen válaszreakciót minden esetben valamilyen fehérje váltja ki. Kétféle csoportja van ezeknek, a B-sejtek és a T-sejtek, ezek közül mindkettő immunsejt, vagyis fehérvérsejt. Ezek a sejtek felelnek azért, hogy a testünkben elszaporodó baktériumok és vírusok ne tehessenek kárt a szervezetünkben. Egyes esetekben elképzelhető, hogy a sejtek rosszul azonosítják az idegen anyagokat, és azonnal válaszreakciót váltanak ki, azaz antitestek termelésébe kezd a test. E helytelen értelmezés oka a hibásan kódolt genetika miatt lehet, azaz a fehérje nem képes felismerni az ártó és ártalmatlan anyagok közti különbséget, ezzel sok szenvedést okozva a gazdatestnek. Extrém esetekben egészen meghökkentő dolgok is kiválthatnak allergiát, lássuk, mik ezek!

Cipőallergia

A világ legtermészetesebb dolga indulás előtt felvenni a cipőnket. Sajnos ezzel nem mindenki van így, főleg akkor, ha allergiás a saját cipőjére. 1000-ből 1 embernél fordul elő, hogy allergiás reakció lép fel, ha felhúzza a cipőjét. Szinte azonnal jelentkeznek a jól ismert tünetek: viszketés, kiütés, bőrpír, fájdalom. Az orvosok megfigyelték, hogy általában a bőrcipő viselése váltotta ki a betegekből ezt a furcsa reakciót, így arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg azok a kémiai anyagok irritálják viselőjük bőrét, amikkel a lábbeliket lekezelték, és nem maguk a cipők okoznak allergiás reakciót.

Faallergia

Igen sok növény van, amire a lakosság nagyrésze allergiás, azt azonban elég kevesen mondhatják el magukról, hogy tulajdonképpen a fákra allergiásak. Ez a furcsa betegség olyannyira megnehezíti a benne szenvedők életét, hogy már egy fából készült bútor érintése is előidézheti az allergiás reakciót. Több kisiskolásnál is kibukott az allergia igen súlyos változata, ahol is bőven elég volt a füzet lapjaihoz vagy a ceruzához hozzáérni, és máris viszkető, csalánszerű kiütésekkel lett tele a gyerekek keze. Sajnos sem a védőkesztyű, sem más irritációt csökkentő anyagok szedése sem segít a problémán, ami akkor a legsúlyosabb, ha az adott páciens nem csak egyfajta fára, hanem majdnem mindegyikre allergiás. Ettől függetlenül nem kell rögtön faallergiásnak hinni magunkat, ha favágáskor heves tüsszögés jön ránk, mivel a fűrészpor majdnem a lakosság felénél okoz viszketést és köhögést egyaránt.

Vízallergia

Elképzelhetetlennek tűnhet, hogy valaki allergiás lenne a vízre, ugyanis a testünk közel 70%-a víz. Kevesen vannak ugyan, akik hol súlyosabb, hol enyhébb mértékben, de bőrirritációt éreznek a vízzel való érintkezés során. Ilyenkor a bőrön nagy, vörös foltok jelennek meg, amik egyszerre fájhatnak és viszkethetnek is, ezek pedig csak hosszú, szárazon töltött óra után múlnak el. Vannak, akik csak a csapvíz hatására pirosodnak ki, ilyenkor valószínűleg a vízben található klórra ad válaszreakciót a test, ám ritkább esetben az izzadtság vagy az eső is kellemetlen elváltozásokat eredményeznek az érintettek bőrén.

lista allergia bizarr sokkoló

Rezgésallergia

Először talán valamilyen könyvbe illő, extrém tölteléknek tűnhet a dolog, viszont ez az egyik legritkább allergia, amit az orvostudománynak sikerült regisztrálni. A rezgésallergia szinte bárkinél kialakulhat, és bármilyen formában megjelenhet. Minden betegnél egy ismétlődő, ritmikus lüktetés az, mai kiváltja, lehet ez ugrálás, sétálás okozta rezgés, a telefon jelzése vagy éppen valamilyen jármű keltette döcögés. A legextrémebb esetekben az orrfújás és a törölközés is váltott már ki allergiás reakciót. Ebben az esetben szédülés, fejfájás, eszméletvesztés, sőt puffadás is jelentkezhet, legrosszabb esetben pedig sokkot is kaphat a test. A tudomány eddig semmilyen gyógymódot nem tudott felmutatni ennek kezelésére, csupán nagyon erős gyógyszerekkel tompíthatók a súlyos tünetek.

Csókallergia

Mi sem lehet ijesztőbb, mint mikor végre először megcsókolhatjuk a kiszemeltünket, majd annak szája perceken belül felduzzad, kipirosodik, rosszabb esetben kiütésessé is válik. Ezt a félelmetes allergiát csókallergiának hívják, ám tulajdonképpen a partner nyálában található összetevők azok, amiket nem visel el a szervezet. Az orvosok kimutatták, hogy általában valamely ételallergiával küzdőkre jellemző leginkább ez a fajta kór, hasonló tüneteket is produkálnak, mint mikor elfogyasztják a szervezetük által nem tolerált ételt. A csókallergia igen veszélyes lehet, mivel légzési nehézségeket is okozhat, ami könnyen fulladáshoz vezethet, ha nincs tisztában az illető az intoleranciájával.

Nyomás allergia

El tudjuk képzelni, milyen lehet allergiásnak lenni a testünket ért nyomásra? Tulajdonképpen ilyenkor a felszínt érő legapróbb inger is működésbe hozza testünk védekezőrendszerét, ami azt jelenti, hogy a nyomást ért terület felpúposodik, legyen szó arról, hogy valaki órát hord vagy egy szorosabb nadrágot. Sokan igyekeznek viccet csinálni a dologból, több olyan huszonévest is látni a neten, akik bőrüket használják fel vászonként, vagyis a testükre rajzolnak. Az enyhe karistolás nyomán a bőr felhólyagosodik, és írott szövegek, rajzok, minták jelennek meg a bőrön, amik akár egy órán keresztül is a testen maradnak.

lista allergia bizarr sokkoló

Ondóallergia

Sajnos a nők kis százaléka a szexuális örömszerzés hagyományos formáját egészen másra cseréli, mivel a spermával való érintkezés során az enyhe tünetektől (mint az égető, viszkető érzés, fejfájás) a halálosig (légzési nehézség, eszméletvesztés, fulladás) bármit produkálhatnak. Megnyugvás lehet ezeknek a betegeknek az óvszerhasználat – gondolnánk –, ám több ondóallergiás is latexallergiában szenved, ami azt jelenti, hogy az óvszerhasználattól hasonlóan kellemetlen tünetektől szenvednek, mint anélkül.

Terhesség-allergia

Az anya és gyermeke közti kötelék a legerősebb a világon, akadnak viszont olyan tényezők, amik megnehezíthetik a szülő és gyermeke mindennapjait. Több mint 50 000 terhes nőből csupán 1-nél jelentkezhet a terhesség alatt a kiütés, viszketés, fejfájás tünetei. Ez a kisgyermek megszületése után is fennálló állapot, vagyis az édesanyán allergiás tünetek jelennek meg mind ahányszor hozzáér a kisbabához. Erős szteroidos kezelések vethetnek csak véget ennek az elkeserítő állapotnak, a jó hír viszont az, hogy gyógyítható kórról van szó, tehát pár hét alatt ki lehet gyógyulni belőle a megfelelő segítséggel.