Számos előadás célja, hogy megmutassa, mit tesznek a különféle anyagok az emberi testtel. Téves feltételezés, hogy mindegyik ugyanúgy hat, ugyanis egészen eltérő következményei lehetnek a kábítószerek fogyasztásának. Káros hatásuk ellenére azonban nem csak ebben áll a veszélyük.

tudomány megosztó drog drogprevenció kokain hasis lsd függőség

 

Gondolj máshogy a drogokra!

Számos drogprevenció célja, hogy kimondatlanul is megpróbálja távoltartani a fiatalokat a drogoktól. A „ha nem tudnak róla, nem is nyúlnak hozzá” elv sajnos hibás képet ad a fiatal társadalomról, ugyanis manapság elég nehéz kiküszöbölni azt, hogy ne értesüljünk a legújabb vagy legveszélyesebb drogokról. Elég egy egyszerű híradás droghasználó fiatalokról, esetleg lefoglalt kábítószerszállítmányról, vagy egy keményebb akciófilm betépős jelenete, máris világossá válhat számunkra, hogy a szereket nem lehet elrejteni a gyerekek elől. Szirmai Gergely Dr. Zacher Gáborral készített szarkasztikus interjújában remekül rávilágít arra, milyen hibás és lehetetlen elképzelés, miszerint a fiatalokat nem szabad megismertetni a drogokkal. Mivel a fiatalság zöme már többféle kábítószerfajtáról is hallott, célszerűbb a prevenciók során a különféle szerek osztályozására és azok kifejtett hatására kihegyezni az előadást. Többféle csoportba sorolhatjuk a kábítószereket, beszélhetünk lassítókról (a központi idegrendszert tompítják), gyorsítókról (a központi idegrendszert serkentik) illetve vannak a hallucinogén anyagok is (hallucinációkat idéznek elő). Megközelíthetjük őket azonban afelől is, könnyű– vagy nehézdrogról van szó. A könnyűdrogok, partidrogok arról ismeretesek, hogy bevitelükhöz nem szükséges nagyobb előkészület, akár észrevétlenül is belecsempészhetők bárki italába, tárolásuk pedig szinte egyszerűen is megoldható. Hatásuk minden esetben káros, mértékük, hatóidejük azonban eltérő, így nem vehetjük egy kalap alá az összes tudatmódosító szert.

A kábítószerek hatásai

Fontos tudni, hogy a kábítószerek nem mai találmányok, már az ókorban is előszeretettel alkalmazták őket, hogy fogyasztóját látnoki képességekkel ruházza fel. A kokalevél terjesztésének és felhasználásának megkezdésével a modern drogfogyasztás is elterjedté vált, körülbelül az 1960-70-es évekre datálható a magyar terjedés kezdete is. Hatásuk minden esetben egészségkárosító, a szerveket és az idegrendszert támadják. A függőség igen hamar kialakul (tévhit ugyan, hogy akár az első fogyasztásra is, ez egyénenként ugyanis változó), ezután megkezdődik a testi változás mellett a személyiség leépülése is. A drogok olyan tudatállapotba kényszerítik fogyasztójukat, amik egy akaratlan önpusztításban nyilvánul meg, azaz képtelenek felhagyni a szerek használatával. Megvonás esetén a test extrém reakcióval válaszol, rohamok léphetnek fel, általánossá válik az agresszív hangulat. A drogok által gyakorolt pusztítás mellett az adagolás is számtalan veszélyt rejt magában. A hamisított anyagok, a szennyezett adagolótű mind komoly, sőt olykor halálos fenyegetést is jelentenek a fogyasztóra eltekintve attól, milyen régóta él kábítószerrel. Az AIDS világméretű terjedéséhez nagyban hozzájárul az adagolás során történő higiénia mellőzése.

A kábítószerek hatásai csoportosításuk szerint

Növényi eredetű szerek:

Ópium: viszonylag könnyen kinyerhető mákgumóból, fogyasztása gőz belélegzés, ételbe keverés, feloldás utáni injekciós beadás útján történik. Hatása nyugodtságot, eufóriát, végtelen elégedettséget eredményez. Hirtelen elvonás esetén görcsöket, hányást, fejfájást, agressziót vált ki.

Heroin: Leginkább injekció formájában adagolható (fokozott fertőzésveszély áll fenn). Hatása szintén nyugodtságot, eufóriát idéz elő, ám megfigyelhető még a látás gyengesége, a szexuális teljesítőképesség csökkenése és az aluszékonyság is. Elvonása esetén láz, hidegrázás, fejfájás, agresszió léphet fel.

Kenderszármazékok:

Marihuána: Az úgynevezett kapudrog, ám hatása és függőségre való hajlamosítása sokkal enyhébb, mint az úgynevezett keménydrogoké. Fogyasztása cigaretta szívásával, illetve marihuánás sütemény fogyasztásával történik. Hatására bódultság figyelhető meg a fogyasztónál, később azonban nyugtalanító víziók, koordinációs zavar és idegrendszeri torzulás jelenhet meg. Függőségben pszichikait vált ki, vagyis az állandó érzékelési romlást igyekszik a szerrel kompenzálni a fogyasztó. Elvonás esetén idegesség, szorongás a jellemző.

Hasis: Növényi gyantából előállított anyag, fogyasztása ételbe keveréssel vagy cigaretta, pipa segítségével szívva történik. Néhány óráig fokozza a fogyasztó teljesítményét szinte minden téren, ám utána mélyrepülésbe kezd az illető. Szervi problémák, nőknél menstruációs zavarok, hallucinációk fordulhatnak elő. Elvonás esetén mély depresszió, gyengeség, fokozott éhségérzet a jellemző, az egyén pszichikai függőségben szenved amiatt, mert nem érzi elégnek a képességeit.

tudomány megosztó drog drogprevenció kokain hasis lsd függőség

Koka-származékok:

Bármelyik fajta drogról beszélünk, a koka-származékok függetlenül attól, az illető milyen mennyiségben fogyasztja, agyvérzést, légzési elégtelenséget, szívinfarktust idézhet elő, ami gyakran a fogyasztó hirtelen halálához vezethet.

Kokain: A koka-cserje leveléből készült szer többféle módon is a szervezetbe vihető. A levél rágásával, por formájában orron át történő felszippantással, italba keverve, cseppfolyósítva pedig injektálással juttatható a szervezetbe. Hatása elsődlegesen nyugodtságot eredményez, utána erős hallucinációk kezdik hatalmukba keríteni a fogyasztót. Elvonás esetén még a személyiségzavar is felléphet súlyos tünetként.

Crack kokain: A cracket általában dohányhoz keverve fogyasztják. Hatása rövid ideig pozitív, ilyenkor oldottság, jókedv jellemző, ám utána rögtön az ellenkezőjét váltja ki, fogyasztója így még nagyobb mennyiségben kívánja a drogot. Fogyasztásának mellőzésekor izomgörcsök, szapora szívverés, paranoid viselkedés, dührohamok és idegesség jellemző.

Szintetikus eredetű drogok:

Amfetamin: Tablettaként és gőz belélegzésével sikerül a testbe juttatni, hatása pedig a legtöbb szintetikus eredetű droghoz hasonlóan doppingként jelentkezik. Szellemi és fizikai fellendülés tapasztalható, ám a hatáscsökkenés után ezek ellenkezője, zavartság, ingerlékenység, rosszkedv figyelhető meg. Mivel pszichikai függőséget okoz, a depresszió, a fáradtság állandó kísérőjelenségként mutatható az elvonásnál.

Speed: Por állaga miatt italba keverik vagy orron át juttatják a testbe. Ahogy neve is mutatja, az anyagcsere rendkívüli iramú felgyorsulását eredményezi, a szívverés felgyorsul, az egyén beszéde, mozdulatai is a szokottnál sebesebbé válnak. A speed fogyasztásának hála az egyén úgy érzi, mintha többet észlelne a világból, mint drog nélkül, így a függőség szinte azonnal is bekövetkezhet. Rendkívüli éhség, hányinger, szédülés kíséri a szer hatásának múlását.

LSD: Az egyik legveszélyesebb hallucinogén anyag, ugyanis testi ráhatás helyett egyből az agyat veszi célba. Bélyeg, matrica nyalás, injekció, szájon át történő bevitel a jellemző. Az úgynevezett LSD tripek, vagyis utazások hihetetlen élményt nyújtanak a fogyasztónak, amik akár fél napig is eltarthatnak. Ilyenkor mintha egy teljesen új világ nyílna meg az ember előtt, így a valóságba való visszatérést sokan kínnak élik meg. Pszichés függőségről beszélünk, így a depresszió, a fejfájás, a hányinger a jellemző.

A legextrémebb esetek

A már felsorolt, és minden bizonnyal közismert drogok mellett számtalan olyan is akad, amelyekkel pusztán szenzációhajhász weboldalak rémhírei közt találkozni. Ezek a szerek a legpusztítóbbak az emberi szervezetre nézve, beszerzésük viszont koránt sem olyan nehéz, mint képzelnénk.

Krokodil

A krokodil, másnéven dezomorfin egy házilag is előállítható drogfajta, a heroin olcsóbb változata. Előszeretettel használják Oroszországban, mivel a vény nélkül kapható gyógyszerekből és vegyszerekből csinálható. A krokodil az olcsóságával arányosan veszélyes, mivel túlzott mértékű fogyasztása iszonyú károkat okoz a szövetekben. Az eredetileg nyugtatóként és fájdalomcsillapítóként használt anyag kóros mennyiségben a lágy szövet gyulladását, elüszkösödését, fertőződését eredményei, az esetek nagy százalékában ez végtag amputációt okoz. Tulajdonképpen a nevét is a szer „húsevő” képességéről kapta.

tudomány megosztó drog drogprevenció kokain hasis lsd függőség

Az ördög lehelete

Az ördög lehelete, vagyis a szkopolamin egy mesterségesen előállított szer még az 1800-as évek végéről. A borrachero nevű fa gyümölcsének és a cacao savanero magvának szerelemgyereke. Ősi szokás volt, hogy a borrachero fa virágát teába főzték, amitől az embernek hallucinációi lettek, később jöttek rá a német kutatók, hogy tudatmódosító szerként is használható. A bűnszervezetek azonnal lecsaptak a felfedezésre, és drogot kezdtek el gyártani különféle vegyszerek felhasználásával. Az izombénulás mellett egy hihetetlenül félelmetes hatása is van ennek a szernek, mégpedig a teljes memóriavesztés. A szer hatása alatt ugyanis megválik a fogyasztó a saját személyiségétől, emlékeitől, így gyakorlatilag bárkinek feltétlen engedelmességgel szolgál. Dél-Amerikában elterjedt szer, bűncselekmények elkövetésére, ingyenmunkára kényszerítik a fogyasztókat vele. Többen próbáltak utánajárni a szer valódi hatásának, ám a helyiek nemigen akartak megnyílni a különféle stábok előtt, mivel a szer puszta neve félelemmel töltötte el a lakókat. A szkopolamin hatását az Alzheimer-kutatásokban is használják, így talán valami pozitív hatást is elkönyvelhetünk az amúgy rendkívül veszélyes szernek.

Drogozás klasszikus szerek nélkül

Téves elképzelés, hogy kábszizni csak a dílertől beszerzett anyagokkal lehet. A szegénység kreativitásra ösztönözte a függőket, akik különféle módszereket dolgoztak ki a kábítószerek okozta bódulat előállítására. Ezek a furcsától egészen a visszataszítóig léteznek.

Jenkem

A legundorítóbb „drog” talán ez, a legszegényebbek és legfiatalabbak használják ezt Zambia területén. Az utcai drog emberi salakanyagot és más származékokat tartalmaz, ami hosszú, érleltető folyamat hatására hallucinogén anyagokat áraszt magából. Gyakorlatilag a fiatalok egy műanyag üvegbe végzik a kis– és nagydolgaikat, aztán a napra teszik őket, és várnak. A felszabadult gázok belégzése egy-két órára eufóriába ejtette a használóit, ám ennél többet nem ígért nekik. A drog főleg a 2007-es évben volt felkapott a médiában, azóta sem terjedt el különösebben sehol sem, Amerikában próbálkoztak vele néhányan.

Figyelj a jelekre!

A drogfogyasztásnak számtalan hatása van, ám azok megszűnése után is megfigyelhetőek a jellemző tünetek. Fáradtság, másnapossághoz hasonló aluszékonyság, fejfájás, ingerlékenység, sápadtság, szem alatti sötét karikák megjelenése, kiszáradás, zavartság. Szülőként, barátként mindig oda kell figyelnünk a minket körülvevő szeretteinkre, hiszen előfordulhat, hogy valaki viselkedése hirtelen megváltozik, különös, új barátok alkotják a társaságát, bizalmatlanná, titkolózóvá válik stb.. Pszichológusok szerint ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha megpróbálunk az illetővel minél többet beszélni. Fontos, hogy eredményt akkor érünk el, ha a bajbajutott a feltétlen bizalmunkat élvezi, így egyenrangú partnerként fog magára tekinteni a beszélgetés során, nem pedig kioktatandó gyerekként. Bármennyire is nehéz, félre kell tenni az én megmondtam stílust, és segítőkésznek, partnernek kell mutatkoznunk, hiszen ekkor nem a dac fogja vezérelni szerettünket, hanem lassacskán maga is belátja majd, hogy hol hibázott.

Forrás:

http://www.sze.hu/~raczev/KET/Drogok.pdf

https://youtu.be/fIsj9YaSBsQ