Szeretjük azt hinni, tisztában vagyunk olyan alapvető dolgokkal, mint például a testünk működése. Ez azonban koránt sincs így, ugyanis sok-sok tévhit kering a köztudatban, amit manapság mindenki készpénznek vesz.

 

 

1. Ha több nő huzamos ideig van együtt, egyszerre menstruálnak

Előfordulhatott, hogy egy munkatársaddal egyszerre jött meg, esetleg a legjobb barátnőddel csodálkoztatok rá egymásra emiatt. Elterjedt egy tévhit, miszerint ha egyes nők nagyon egymásra hangolódnak, és több ideig vannak együtt (pl. sokat dolgoznak egy irodában, vagy akár együtt is élnek), akkor a menzesz naptárjukat egymáshoz lehet igazítani. Lassan 60 éve él a köztudatban ez a megállapítás, ám neves nőgyógyászok utánajártak a kérdésnek, és csak legyintenek, ha szóba kerül a téma. A nők nem tudnak egymásra hangolódni, megoldásként pedig azt az egyszerű tényt hozták, hogy egy idő után előfordulhat, hogy sok nő közül két-két személynek egyszerre jön meg. Ebben nincs semmi tudomány, egyszerű véletlen az egész.

2. A halálunk után még napokig nő a hajunk és a körmünk

E megállapítás olyan jön, hogy 3-400 évvel ezelőtt a jelenségről azt hitték, a halott mégsem annyira halott, és vámpírnak bélyegezték a szerencsétlen, kihantolt hullákat. Valóban igaz, hogy a haj és a köröm hosszabbnak tűnik a halál után, de ennek pusztán az az oka, hogy a bőr a nedvességtartalom elvesztése miatt zsugorodni kezd, visszahúzódik mind a hajról, mind a körömágyról, így az eddig fedésben lévő területek felszínre kerülnek. Tehát növekedésről szó sincs, pusztán a bőrünk zsugorodik össze.

3.  Az oxigéndús vér színe piros, a ritkásé kék

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy míg az oxigénben dús vér piros színű, addig az oxigénszint csökkenésével az lassan kékre vált. Ez a hihetetlen félreértés abból fakad, hogy a tankönyvekben piros és kék színekkel különböztetik meg a kétfajta állapotot. Nem, a karjainkon látható erek sem a kék vér miatt olyan színűek.

4. Tilos gyermekkorban a cukor, mert hiperaktivitást okoz

Sok édesanya retteg attól, hogy a gyermeke cukros ételeket/italokat fogyasszon, ugyanis ez növeli a hiperaktivitás kialakulását. A hiperaktivitás egy mentális rendellenesség, ami viselkedési– és figyelemzavarral társul, és semmi köze sincs az elfogyasztott cukor mennyiségéhez. A cukor energiát ad, amitől valóban képesek sokan felpörögni, de tartós mentális betegséget nem okoz. A valós félelem inkább az elhízás és fogszuvasodás miatt lenne indokolt.

5. Vírusos megbetegedésre legjobb az antibiotikum

Sokan nem tudják, mi a különbség a vírus és a baktérium között. A baktériumok sokkal összetettebb lények, élnek, anyagcseréjük van táplálkoznak. A vírusok ezekkel szemben jóval egyszerűbbek, nincsenek élettani folyamataik, szaporodásukat csupán egy gazdasejttel képesek végrehajtani, azaz élősködés útján képesek fennmaradni. Ebből következik tehát, hogy másképp kell védekezni ellenük. A baktériumok élettani folyamatait az antibiotikum segítségével szakíthatjuk meg, míg a vírus ellen ezek hatástalanok. Antibiotikumot szedni vírusos megbetegedésre annyit tesz, hogy a gazdasejtet pusztítjuk el, ami a szervezet súlyos károsodásához vezet.

6. Hidegben fázunk meg

Szinte biztos, hogy az emberek 90%-a retteg attól, hogy a hidegben megfázik. Tulajdonképpen a megfázás nem egyenlő azzal, mikor sokáig vacogunk, aztán jön a köhögés és a százas zsepik gyorsiramú fogyasztása. A klasszikus megfázást vírusok okozzák, amik hideg időben kevésbé hatékonyan mozognak, mint a melegebb évszakokban. Ha tényleg a hidegtől fáznánk meg, akkor a nyári torokgyulladás és a köhögés igencsak indokolatlan volna.

7. A medúzacsípést le kell vizelni

Ugyan hazánkban nem gyakori, hogy valakit megcsíp egy medúza, külföldi látogatások során viszont fokozottan kell ügyelni az alattomos kis jószágokra. Ha netalántán valakit megcsípne egy, nem kell rögtön lepisilni a másikat, mivel egy csak az alany lelki békéjét veszélyezteti, más egyebet nem csinál. A csípés okozta égető fájdalmat minél magasabb savtartalmú szerrel kell kezelni, így vizelet helyett az ecet inkább nagyobb segítség.

8. Az ujjropogtatás árt az ízületeknek

Prevenciós jelleggel még kisfilmek is készültek róla, milyen káros, ha valaki az ujját ropogtatja. Remegő kéz, deformált ujjak és kilazult ízületek – efféle rémképekkel riogatják azokat, akik szeretik ropogtatással lazítani az ujjaikat. Tulajdonképpen káros hatásról nincs szó, amikor valaki kiroppantja az ujját, a csontok közötti terület gázbuborékjai pukkannak szét. Körülbelül fél óra szükséges ahhoz, hogy ezek a gázok újra feltöltsék az üres részeket, azután ismét lehet ropogtatni. Donald Unger közel 60 évig ropogtatta az ujjait, ám semmilyen negatív hatással nem tudott beszámolni.

9. A férfiak 7 másodpercenként a szexre gondolnak

Kicsit meredek azt állítani, hogy minden 2. levegővételkor valaki csak „arra” gondol.  Vannak, akik csupán néhány naponta gondolnak rá, akadnak azonban olyan férfiak is, akik gyakrabban. Hiába a fajfenntartó ösztön és a többi szexista megállapítás, többezer férfit vizsgáltak meg, és egyértelműen kiderült, a férfiaknak nem csak a szexen jár az agyuk.

10. Ha tüsszentesz, megáll a szíved

Sokakat riogattak azzal, hogyha tüsszentenek, a szívük egy vagy akár két másodpercre is megállhat. Ez természetesen nincs így, a szív nem tud csak úgy megállni semmi miatt – normál esetben persze. A tüsszentés ugyan nagyon is igénybe veszi a mellkast, mégsem okoz szívleállást, hiszen akkor egy-egy tüsszentés után az agyunk is károsodna.