Az alkohol rossz, vagy mégsem? A válasz egyszerű: mint mindig, tudni kell tartani a mértéket.

Prevenciók millió figyelmeztetnek az alkohol káros hatásaira, a függőség kialakulására. A veszély valós, a nagymennyiségű alkohol roncsolja a szervezetet, rendszeres fogyasztása pedig valóban függőséget alakít ki. De mi a helyzet olyankor, ha valaki csupán egy kis „takarítást” szeretne végezni az emeleten?

egészség alkohol függőség tudomány mértékletesség rák megelőzés

 

A Rochester Egyetem kutatása

Egy maroknyi tudós és sok-sok egér. Így nézhet ki egy átlagos kísérlet a laikusok szerint, a téma ez esetben viszont egészen izgalmas. Feltételezik a kutatók ugyanis, hogy talán hamarosan sikerül rájönni, miként takaríthatók ki a méreganyagok a szervezetből, amelyek akár a súlyos időskori elbutulást is okozzák. A tudósok egereken kísérleteztek, vagyis megpróbálták aláásni azt a hipotézist, miszerint kevés alkohol képes lerombolni a szervezetet. Az eredmény még a kutatókat is meglepte, ugyanis kis mennyiségű alkohol tényleg segíti a szervezetet a mérgek szelektálásakor. Két csoportra osztották a rágcsálókat: az egyik csoport alacsony mennyiségben kapott alkoholt, míg a másik nagymennyiségben és rendszeresen. Míg az első csapat egér funkciói javultak, megfigyelőképességük átlagon felülivé vált, addig a másik csoport egér zavarttá, agresszívvé váltak, ráadásul a mozgásuk is egyre inkább szétesett a kísérlet utolsó stádiumában. Az egereknél tehát jelentkeztek a rendszeres alkoholizálókra jellemző tünetek, azaz az agyi leépülés, a motoros funkciók romlása, hangulatbeli változás valamint a központi idegrendszer nagymértékű roncsolódása.

Az alkoholok pozitív hatásai

Hangsúlyozandó, hogy az alkohol csupán kis mértékben fejti ki a pozitív hatását, rendszeres illetve tetemes adagok esetén káros az emberi szervezetre. Ha például a borról beszélünk, számtalan előnyét lehet felsorolni. Pozitív hatással van a vérkeringésre, kitágítja az ereket, mivel sok rezebatrolt, antioxidánsokat és polifenolt tartalmaz, stabilizálja a vérkeringést. A vesék működését is segíti, mivel a borfogyasztással megelőzhető a vesekő kialakulása, valamint serkenti egy kis mértékben az anyagcserét is. A rum hasonlóan a borhoz, segít az érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, csökkenti a stroke kockázatát, illetve megfázásos megbetegedés esetén is javallott a fogyasztása. Népi gyógyászatunk legfontosabb eleme, a pálinka sem maradhat ki a sorból. Körülbelül 2 centiliter pálinka egy teáskanál mézzel jó szolgálatot tehet meghűlés vagy gyomorbántalmak esetén. Jó minőségű pálinkával a puffadás és a gyomorégés is elkerülhető, ráadásul további pozitív tulajdonsága, hogy görcsök esetén akár gyógyszereket is helyettesítő görcsoldó hatással bír. Kedvelt ital még hazánkban a sör, ami vízhajtó és nyugtató hatása miatt nem hiányozhat a repertoárból. Ennek az italnak is magas az antioxidáns-tartalma, illetve a test számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Ha az alkoholfogyasztást beépítjük az étrendbe, és nagy odafigyeléssel tartjuk a mértéket, azaz röviditaloknál betartjuk a két centilitert, alacsony alkoholtartalmú italoknál a 2-3, maximum 4 decilitert, azzal igen kedvező hatást érhetünk el. Fontos azonban, hogy ne napi szinten fogyasszuk őket, illetve ha mégis becsúszna egy-egy nagyobb italozgatás a hét folyamán, hagyjunk időt a szervezetnek a regenerálódásra, hiszen a rendszeres, kismennyiségű alkoholfogyasztás ugyanolyan káros lehet, mintha nagy dózisban adagolnánk.

egészség alkohol függőség tudomány mértékletesség rák megelőzés

Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen az alkohol?

Szó sincs róla. A tudósok arra ösztökélnek mindenkit, aki eddig nem építette be az alkoholt az étrendjébe, az ezután se tegye, hiszen több rizikóval jár, mintha gyümölcsökkel és zöldségekkel igyekeznénk elkerülni a fentebb már említett betegségeket. Ha azonban valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, annak a figyelmébe ajánlják, a mértékletesség milyen sok pozitív hatással van a szervezetre. Európa-szerte folynak a kutatások, hogy megállapítsák, miként lehet esetlegesen a gyógyászatba is beleépíteni az alkoholfogyasztást.

Mi történik az aggyal folyamatos alkoholizálás esetén?

A témával a Heidelbergi Egyetem foglalkozott, ahol egészen pontosan azt vizsgálták, mi történik akkor, ha valaki nap, mint nap alkoholos befolyás alatt áll. Normál esetben – függetlenül attól, erős vagy gyenge italról beszélünk – már percek alatt beindulnak a testben a folyamatok. Az alkohol lebontásra kerül, az agy pedig a benne található cukrot használja fel energiaforrásként. Minél nagyobb a vérben az alkohol-koncentráció, annál kisebb az agyat védő kreatiné. Körülbelül 24 óra alatt a test megkezdi a kreatin előállítását, amely ismét képes megfelelően funkcionálni, ezáltal pedig védeni az agyunkat. De mi történik annál, aki e regenerációs folyamat közben ismét alkoholt fogyaszt? A már említett körforgás újból lezajlik, ám ezúttal az agy védelme már jelentősen csökkent, amit tovább rombol a bevitt ital a mennyiségétől függően. A veszély tehát adott, így még a mérsékelt fogyasztás esetében is fennáll a veszély, hogy káros hatásoknak tesszük ki az agyunkat, és megakadályozzuk, hogy megfelelő működési feltételeket biztosíthasson a test saját magának.