Tippek: Gondold át, mielőtt a gyermekedről posztolsz Facebookon!Mielőtt megosztanál bármilyen online tartalmat a gyermekedről, gondold át a következőket!

Manapság elképzelhetetlen, hogy bármilyen örömhírt közzé ne tegyünk a Facebookon. Könnyen beleeshetünk viszont abba a hibába, hogy túl sok mindent, vagy esetleg olyat osztunk meg, amit nem kellene. Sokan bele sem gondolnak, pedig égetően fontos a téma, hiszen azzal, ha a gyermekünkről boldog családi pillanatokat osztunk meg, valójában meg is sérthetjük a személyes szféráját. Mivel kutatások szerint a szülők rengeteg intim információt osztanak meg online a gyermekekről (viselkedési, étkezési szokások, fóbiák, ürítési szokások stb.), nem árt belegondolni, a későbbiekben ez milyen hatással van a csemetékre. Persze mondhatjuk, régen is rengeteg információt adtunk ki a gyermekeinkről, gondolunk itt a játszóteres eszmecserékre, kinek mi a bevált tippje a figyelemzavarra, száraz köhögésre, ám sokan elfelejtik azt a tényt, hogy az internetre kikerült anyagot bárki láthatja. Mire kell mégis ügyelni?

tippek facebook képek megosztás veszély gyermek

 

A fotó ne legyen nyilvános

A Facebook lehetőséget ad arra, hogy csupán az ismerőseink számára tehessük elérhetővé a fotóinkat. Ezt a poszt feletti földgömb mutatja, ilyenkor a fotók bárki számára elérhetővé válnak. Sokan úgy vélik, ez cseppet sem veszélytelen, ám valójában nagyon is az. A rendőrség főleg az Államokban hívta fel a figyelmet arra, hogy csoportok specializálódtak arra, hogy gyermekek képeit lopják el a netről, hogy azokat más, illegális fórumon közzétegyék. Sajnos hazánkban is egyre több a példa arra, hogy a szülők felelőtlenül fürdőzős vagy meztelen képet tesznek fel a gyermekeikről. Ezzel a cselekedettel több ponton is sértik a gyermek személyiségi jogait, ráadásul könnyen illetéktelenek kezébe juttathatnak magánjellegű fotókat a csemetékről.

Szigorú szabályokat kell lefektetni

Ha a gyermek már idősebb, érdemes leülni vele, és megbeszélni, mi is kerülhet ki a világhálóra, és mi nem. Egy kutatás szerint a kamaszkorú gyermekek igen nagy százaléka aggódik azon, hogy a szülők mit osztanak meg róluk a Facebookon. A felesleges stressz és vita elkerülése végett egységes szabályrendszert kell alkotni. Mindig ki kell kérni a gyermek véleményét, hiszen lehet, hogy a számunkra vicces történet, amit megosztanánk a nagyérdeművel, őt kellemetlenül érintené. Érdemes ezeket a szabályokat a család többi tagjával is megbeszélni, így biztosan elkerülhető, hogy a gyermek személyiségi jogai sérüljenek.

Nem árt előre tervezni

Sokan a pillanatnak élnek, és temérdek babafotót osztanak meg a Facebookon. Belegondolni azonban csak keveseknek sikerül abba, miként fogja érinteni a gyermeket például 10 év távlatában bárminemű megosztás. Legyen az egy meztelen fotó, vagy a családi életről megosztott, túlságosan belsőséges információ, negatív hatással lehetnek a gyermekre.

tippek facebook képek megosztás veszély gyermek

Gondold át, mások mit látnának szívesen

Óriási gond kerekedhet abból, ha nem gondolunk bele abba, mások mennyire szívesen néznék meg az általunk feltöltött fotókat. Sok mindenre elszánt anyuka a végtelen büszkeségében megosztja a nagyérdeművel az első székelés vagy bukás végtermékét. Ha egy pillanatra megállunk, és végiggondoljuk, mi szívesen látnánk-e ilyesmit, a válasz valószínűleg nem lenne. Itt persze beszélhetünk végtelenül undorító és kínos dolgokról is egyaránt, ezért felesleges olyan képekkel bombázni az ismerőseinket, amik esetleg ellenérzést válthatnak ki belőlük. Itt külön kitérhetünk a szülőszobai „maszatos” képekre is. Senki sem kíváncsi a gyerkőcre pár perces, meztelen valójában. Sokkal szívmelengetőbb egy lemosdatott, takaróba csavart kisbaba az édesanyja karjaiban.

Ügyelni kell a biztonságra

Nem is gondolnánk, hány bűncselekmény valósul meg pusztán abból, hogy a képfeltöltők nincsenek tisztában az esetleges veszélyekkel. Ha belegondolunk, öntudatlanul is rengeteg információt árulunk el magunkról. Tegyük azt, minden nap feltöltünk egy képet a gyermekről, és nem figyelünk oda, milyen háttérrel tesszük ezt. A kirívó értéktárgyak nagy csábítást jelentenek az illetéktelen személyeknek, akik egy-egy modern berendezés megszerzésének reményében képesek onnantól nyomon követni a mindennapjainkat. Egy-két elejtett információ a délutáni játszóterezésről, sétálásról, esetleg néhány fotó a gyerekszobáról, előtérről, lépcsőházról stb., és máris térképet adtunk a betörők kezébe. Ugyan erre nem csak a gyermekfotók kapcsán érdemes odafigyelni, mégis sokan esnek abba a hibába, hogy a gyerekek kedves mosolya miatt elfelejtkeznek az óriási felelősségről, ami a vállukat nyomja.