Dolgozat? Prezentáció? Vagy egyszerűen csak úgy érzed, lemerültek az elemek? Ne nyúlj rögtön az energiaitalhoz és társaihoz! Talán nem is gondolnád, mennyi természetes agyserkentőt találsz magad körül.

Az ördögi kör

Manapság egyre kevesebben tehetik meg, hogy a szoros határidős feladatok mellett egészségesen étkezzen. Mindenkivel előfordult már, hogy inkább lecsípett 10 percet az ebédidőből, hogy biztosan elkészüljön a napi feladatokkal. Ilyenkor a lehető legrosszabban döntünk. Hogy miért? Mikor megfelelő mennyiségű és típusú ételt viszünk be a szervezetbe, az agy képes a maximumon pörögni. A legjobb hasonlat erre az, ahogyan az autó működik. Fél tank benzinnel nem jutunk olyan messzire, mintha teletankolnánk. A szervezetnek is szüksége van utánpótlásra. Könnyen beleeshetünk tehát abba a hibába, hogy nem étkezünk rendesen, így gyakorlatilag csökkentjük az esélyét a hatékony munkavégzésnek. Mit lehet ilyenkor tenni? Tulajdonképpen egy dologra kell igazán odafigyelni: tápanyagban gazdag ételeket kell fogyasztani, amelyek növelik az agyi kapacitást, és javítják az emlékezőkészséget. Sajnos nem mindenkinek van ideje, lehetősége efféle ételeket fogyasztani, így az egyszerűbb megoldás mellett döntenek, vagyis ebédszünetben gyorsan megesznek egy fánkot, muffint, csokit, és sietnek is vissza a munkához. Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv, mivel az alacsony tápértékű ételek jelentősen csökkentik az agy teljesítőképességét. Ha egy egész menü összeállítására nincs idő, jó megoldás lehet, ha egészséges agyserkentőket fogyasztunk munka közben. Cukrok, sütemények és csokoládé helyett a következőket javasoljuk.

tippek egészség agyserkentő agy gyümölcs zöldség agyműködés munka

 

1. Teljes kiőrlésű gabonák

A koncentrációhoz és az összpontosításhoz megfelelő mennyiségű energia szükséges, amit az agy glükóz formájában használ fel. A teljes kiőrlésű gabonák glükóz tartalma igen magas, ezek pedig lassan szabadulnak fel a véráramban a nap folyamán, így ha mindig van nálunk egy kis nasi teljes kiőrlésű gabonából, egész nap frissen tudjuk tartani magunkat. Jó ötlet a búzakorpa, a zabpehely, a teljes kiőrlésű kenyér beépítése a mindennapokba. Fogyaszthatók még továbbá teljes kiőrlésű kekszek is, ám ez esetben érdemes odafigyelni a bevitt kalóriamennyiségre.

2. Halak

Talán nem a legillatosabb finomság, mégis rendkívül hasznos lehet, ha húzós napok elé nézünk. A halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek klinikailag bizonyítottan optimalizálják az agyműködést. Felerősítik a memóriát, gyorsabban dolgozzuk fel általuk a beérkező információkat, nem mellesleg megakadályozzák a szívbetegségeket, és lassítják az agyi elöregedés folyamatát. Ha nem friss halat vásárolunk, hanem például konzervet, érdemes odafigyelni az összetevőkre. Kerülendő az összes olyan termék, ami hozzáadott sót, olajszármazékot, húslevet vagy különféle szintetikus tartósítószereket tartalmaz.

3. Paradicsom

Tanulmányok bizonyítják, miszerint a paradicsomban található erős antioxidánsok, mint a likopin, segíthet megvédeni az agyat a szabadgyökök okozta károsodástól. Elősegíti az ideális agyműködést, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, ráadásul a rák elleni harcban is erős fegyvernek bizonyul. Mivel vízben rosszul oldódik, zsíros vagy olajos oldatban érdemes fogyasztani. A leghatékonyabb felszívódási formája a paradicsomszósz, de bátran fogyaszthatunk belőle salátát is, a jótékony hatása semmiképp sem marad el.

tippek egészség agyserkentő agy gyümölcs zöldség agyműködés munka

4. Sárgarépa

Szakállas vicc, hogy azért eszünk sárgarépát, mert még sosem láttunk szemüveges nyulat. Az igazság azonban az, hogy a répa valóban kiváló tápanyag a szem egészségének megőrzésére. Hatásai közé azonban az is sorolható, hogy igen pozitívan befolyásolja az agyműködést, mivel tartalmaz egy úgynevezett luteolin anyagot, amit már évszázadok óta használnak a gyógyításban. Segíti a koncentrációt, erősíti a szívizomfalat, csökkenti a gyulladást a szervezetben, a legújabb kísérletek szerint pedig nagy esély van rá, hogy véd a petefészekrák kialakulása ellen. A sárgarépát pürésítve a legcélszerűbb fogyasztani, ráadásul jól kombinálható gyümölcsökkel, így egészen egészséges italokat vihetünk magunkkal. Ezenfelül nagyáruházakban már kapni különféle formájú répadarabokat, amiket fogyókúrás nassolnivalóként árusítanak.

5. Rozmaring

Nemrégiben készült egy tanulmány, miszerint az agyfelpörgetéséhez már a rozmaring illata is kellően hozzájárul, a növényből készült olaj pedig egyenesen csodát tesz. Legfontosabb összetevője a cineol, ezt az anyagot vizsgálták a kutatók. Egy halom kísérlet után kijelentették, ha cineol kerül a szervezetbe, sokkal gyorsabban vagyunk képesek elvégezni a ránk bízott feladatokat, mint egyébként. A cineol azonban máshol is képes kifejteni a jótékony hatását. Fájdalomcsillapító, nyákoldó hatása miatt előszeretettel használják légzőszervi megbetegedések esetén. Érdemes ételeinket tehát rozmaringgal ízesíteni, mivel a hatása garantáltan nem marad el.

6. Avokádó

Az avokádó nagy omega-3 és omega-6 zsírsavforrást jelent, így sokan javasolják a fogyasztást azoknak, akiknek nagy odafigyelést igényel a munkájuk. Az avokádóban található anyagok növelik az agy vérellátását, emellett csökkentik a koleszterint, és megkönnyítik az antioxidánsok felszívódását a szervezetben. További pozitívumként említhető, hogy az avokádó rengeteg E vitamint tartalmaz, amely védi az agyat a szabadgyökök okozta károsodástól, illetve a benne található K vitamin és kálium csökkenti a stroke kockázatát. Az avokádó elkészítéséről ezernyi recept áll rendelkezésre a neten, táplálkozási szakértők pedig azt vallják, érdemes pürésíteni, és reggelire avokádókrémes pirítóst fogyasztani. Ha nincs idő, még mindig lehetséges opcióként szolgálnak a különféle avokádó csipszek, amiket bárki magával vihet a munkába, iskolába.

Ugyan a következők kicsit kilógnak a sorból, mégsem mehetünk el mellettük szó nélkül.

tippek egészség agyserkentő agy gyümölcs zöldség agyműködés munka

7. Étcsokoládé

Fontos leszögezni, az étcsokoládé nem az egészséges életmód ellensége, sőt! Újabb és újabb kutatások bizonyítják, hogy a mértékletes csokoládéfogyasztás jótékony hatással van az agyra. Az antioxidánsok miatt a csoki fokozza a jókedvet, segít a fájdalom legyűrésében, ráadásul a benne található flavonolok hozzájárulnak az erek megfelelő működéséhez, ami vitathatatlanul javítja az agyműködést és a memóriát. Fontos a jó márkaválasztás, érdemes megfigyelni, mit tartalmaz egy-egy tábla étcsokoládé, továbbá az egészség megőrzésének érdekében feltétlen oda kell figyelni a mértéktartásra, így nem ajánlatos napi egy kockánál többet fogyasztani.  

8. Kávé

Az Innsbrucki Egyetemen végzett tanulmányok szerint a résztvevők napi két csésze kávé elfogyasztása során sokkal jobb eredménnyel végeztek el logikát és emlékezést igénylő feladatokat, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak semmilyen serkentőt. Hosszú távú vizsgálatokkal pedig alátámasztották, hogy a rendszeres, mértéktartó kávézók esetében több ideig odázható el a mentális hanyatlás, ráadásul memóriájuk és helyzetfelismerő képességük sokkal jobb, mint a kávét nem fogyasztóké. Ez esetben is érdemes odafigyelni a márkára, az összetevőkre, illetve a mértéktartásra. Sokan ugyanis temérdek cukorral isszák a kávét, ami pedig csak rövid ideig képes felpörgetni, így meggátolja, hogy dolgozzon az a jó erős fekete.