Lélektan: Depresszió vagy rosszkedv?

Mert nem mindegy, miről van szó. Sokan ugyanis hajlamosak rosszkedvüket depressziónak titulálni, ám ennek a fordítottja is előfordul. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Időnként mindenkit gyötör a rosszkedv, valakit többször, valakit kevesebbszer. Ennek kiváltó oka lehet a veszteség vagy csupán egy elfuserált nap, amikor még csak közelében sem járunk az elképzeléseinknek. Ez az állapot azonban az idő múlásával javul, majd teljesen el is múlik. A depresszió esetében más a helyzet, egy tartós, magától el nem múló, alattomos kórról van szó. Mivel a depressziós emberek követik el a legtöbb hirtelen felindulásból elkövetett öngyilkossági kísérletet, így a probléma sokkal veszélyesebb, mint az első pillanatra hinnénk.

lélektan depresszió rosszkedv tünetek érdekességek

0 Tovább

Sokkoló: Szerinted léteznek ezek a fóbiák?

Talán nem lesz olyan könnyű dolgod, mint elsőre látszik! Sokan ugyanis egészen irracionális dolgoktól félnek. A felsorolásban elrejtettünk egy kakukktojást, így nincs más dolgod, mint kitalálni, melyik az. Megfejtés a cikk végén!

sokkoló egészség mentális fóbia agy félelem

0 Tovább

Lista: Érdekességek, amit talán nem tudtál az alvásról

Az alvás életünk nélkülözhetetlen folyamata, valakinek már szinte a hobbija. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy mindent tudsz róla. Néhány érdekes tény az alvásról.

alvás lista érdekesség hormon stressz

0 Tovább

Tudomány: Dolgozzunk csak négy napot!

A négynapos munkahét bevezetéséről már tavaly is sok terv született, lássuk, hogy nézne ki pontosan!

Szinte már kicsi korunk óta azt a nézetet verik belénk, hogy a jó munkához idő és energia kell. Minél többet dolgozik valaki, annál sikeresebb, minél több vért izzad, annál jobb eredmény születik a végén. De mi van, ha ez az egész csak egy téves berögződés? Mi van, ha a testünk teljesen másként áll hozzá ehhez a kijelentéshez? Kutatók százai foglalkoztak a témával, miként lehetne hatékonyabbá tenni a munkavégzést, barátiabbá tenni a körülményeket. Végül az a megállapítás született, hogy egy nappal meg kellene rövidíteni a munkahetet, azaz öt helyett négy napot kellene csak dolgoznunk. Egyes helyeken megfigyelhetjük, hogy pénteken, főleg délután nemigen folyik hatékony munka. A legtöbben fáradtak, a hétvégét tervezik, ráadásul a munkáltató sem tiltakozik hevesen, és küldi robotmunkára a dolgozóit a munkahét utolsó óráiban.

egészség munka munkaidő tudomány kockázat pozitív negatív

0 Tovább

Tudomány: Te segítesz, ha látod, hogy valaki bajban van?

A válasz talán elsőre igen lesz, de biztos vagy benne? Sokaknak ugyanis nem a lélekjelenléten múlik, hogy képesek-e egy bajbajutott embertársuk segítségére sietni.

tudomány segítség járókelő effektus veszély pszichológia

0 Tovább

neuro

blogavatar

Ha érdekel minden az emberi testről, főként az agyról, ami a tankönyvekben nincs bent, akkor feltétlen itt a helyed. A legérdekesebb tényekről és legmegdöbbentőbb történetekről olvashatsz a Neurón.

Címkefelhő

egészség (16),tippek (7),pszichológia (7),agy (6),mentális (6),lista (6), (5),tudomány (5),lélektan (5),sokkoló (4),megosztó (4),alvás (4),függőség (3),gyermek (3),depresszió (3),munka (2),tévhit (2),félelem (2),segítség (2),bizarr (2),veszély (2),facebook (2),bizalom (2),hormon (2),stressz (2),betegség (2),horror (1),zavar (1),bénulás (1),alárendeltség (1),szellemek (1),hallucináció (1),mentális betegség (1),zombi (1),dominancia (1),farkasember (1),alvásparalízis (1),önpusztítás (1),hamis (1),bántalmazás (1),kvíz (1),mérgező szülő (1),vágysiker (1),önismeret (1),érdekességek (1),memória (1),agytorna (1),allergia (1),szabályok (1),igaz (1),tippek (1),logó (1),horrorfilm (1),adrenalin (1),cukor (1),középkor (1),vér (1),állásinterjú (1),medúza (1),higiénia (1),kommunikáció (1),párkapcsolat (1),megbocsájtás (1),csatorna (1),mosás (1),fürdés (1),test (1),szeretet (1),adhd (1),figyelem (1),hiperaktivitás (1),figyelemzavar (1),hűtlenség (1),veszélyérzet (1),gyereknevelés (1),ddlg (1),testbeszéd (1),tünetek (1),példakép (1),mentális egészség (1),gyilkosság (1),közösségi oldal (1),szexualitás (1),szerelem (1),objektofilia (1),átverés (1),mandela-effektus (1),emlék (1),agyserkentő (1),gyümölcs (1),megosztás (1),demencia (1),képek (1),agyműködés (1),zöldség (1),pihenés (1),módszer (1),kényszer (1),extrém (1),gyász (1),trauma (1),szenvedélybetegség (1),kimerültség (1),jelek (1),kokain (1),szociális háló (1),heroin (1),drog (1),elhízás (1),harc (1),felejtés (1),mentő (1),instagram (1),ájulás (1),vérzés (1),megelőzés (1),elsősegély (1),járókelő effektus (1),munkaidő (1),érdekesség (1),fóbia (1),negatív (1),pozitív (1),kockázat (1),rák (1),mértékletesség (1),elmélet (1),ASMR (1),multiverzum (1),kontroll (1),dejavu (1),relaxáció (1),videó (1),gerincfájás (1),alkohol (1),horkolás (1),fájdalom (1),alvópóz (1),rosszkedv (1)

Facebook