Előfordult már veled, hogy szentül meg voltál győződve róla, hogy valamit száz százalékosan biztosra tudsz, és mégsem így történt? Vajon az agyunk űz ilyenkor tréfát velünk, vagy egy sokkal ijesztőbb dolog áll a háttérben?

A Mandela-effektus

Ugyan nem egy tudományosan bebizonyított tényről van szó, mégis érdekes jelenség ütötte fel a fejét nemrégiben. A valóban megdöbbentő pedig, hogy világméretűen. Egy konteókat gyártó blog kezdett el először foglalkozni a témával, ami Nelson Mandela nevéhez fűződik. A történet röviden annyi, hogy a dél-afrikai elnök halálával kapcsolatban a legtöbb ember ugyanazt állítja. Börtönbüntetésének letöltése után meghalt, és a nyolcvanas évek végén felesége búcsúztatta a temetésén. Elsőre nem tűnik problémásnak a kijelentés, épp csak annyi vele a gond, hogy Nelson Mandela 2013-ban halt meg, és ekkor is temették el. Óriási tömegről beszélünk, mikor azt mondjuk, sokan tévednek a temetés részleteit illetően. A szám olyannyira ijesztő, hogy önjelölt bloggerek és Youtube videósok kezdtek foglalkozni a témával. Egyre több kérdés kapcsán derült ki az, hogy mindenki rosszul emlékszik a részletekre. Azt hiszed, te kivétel vagy? Teszteld le a tudásod!  

 

1. A sötét oldal hatalma

Ugye emlékszel a Star Wars széria legikonikusabb mondatára? Luke, én vagyok az apád! Kinek is a szájából hangzott el? Darth Vader talán? Nos, ha heves bólogatásba kezdtél, ki kell, hogy ábrándítsalak, ez a mondat nem hangzott el a filmben. Ebben a formájában legalábbis biztosan nem. Helyesen „Nem, én vagyok az apád”, így hangzik az idézet. Érdekes, hogy a köztudatban a hibás forma maradt meg, holott egy szinkronváltozatban sem hangzik el Luke neve.

2. Nem minden arany, ami fénylik

Időzzünk még egy kicsit a Star Wars univerzumban, hiszen újabb érdekesség kapcsolódik a sorozathoz. Ezúttal a feladat még egyszerűbb, mint az előző alkalommal, képzeld magad elé C-3PO-t! Emlékszel rá, melyik testrésze más színű, mint az arany borítása? Ha a vörös karra gondolsz, nem jársz messze az igazságtól, ám érdemes egy kicsit lentebb keresni a megoldást. A rajongók 90 százaléka ugyanis még sosem vette észre, hogy 3PO egyik lába nem arany, hanem ezüstszínű. Ezzel a ténnyel még a relikviákat gyártók sem voltak mindig tisztában, hiszen nem egy teljesen aranyszínű 3PO-t dobtak piacra anélkül, hogy feltűnt volna bárkinek is a baki. A nézők mentségére szóljon, hogy 3PO gyakran R2 takarásában állt, így nehéz lett volna azonnal kiszúrni a turpisságot.

mandela-effektus pszichológia emlék átverés egészség megosztó

3. Egy igazi gentleman

Talán mindenki előtt felsejlik a Monopoly szó hallatán a kedves ábrázatú, bajszos úriember cilinderben és monoklival, ahogy sétapálcát tart a kezében. Álljunk csak meg egy pillanatra! Biztos minden stimmel a leírásban? Nos, ha igen, akkor ismét el kell keserítselek, ugyanis te is bedőltél több millió emberrel együtt a hamis emlékednek. A Monopoly figurája ugyanis sosem viselt monoklit, mégis mindenki azonnal a képéhez társítja az elegáns viselettel együtt. Ez az egyik legijesztőbb tévedés, ami a Mandela-effektussal kapcsolatosan felhozható, hiszen megrögzött Monopoly-játékosok is tévesen idézték fel az öreg külsejét.

mandela-effektus pszichológia emlék átverés egészség megosztó

4. Szerezd meg hát mind!

A szlogen talán minden 90-es évekbeli gyermek szívét megdobogtatja, hiszen körülbelül a 2000-es évek környékén tört ki hazánkban is a Pokémon-láz. A kis sárga egér, Pikachu, hamar belopta magát a köztudatba, így még az is találkozhatott vele, aki egyébként sosem rajongott a sorozatért. De mi is vele a gond? Internetezők ezrei döbbentek meg azon, mi a helyzet Pikachu farkával. Néhány kevésbé szemfüles gyártó is elkövette azt a hibát, hogy az elektromos egér farkára hibásan festette fel a színeket. Pikachu farka ugyanis nem fekete sávokban végződik, hanem világosbarna csíkokkal kezdődik. A nagy Poké-fanok természetesen nem vezethetők félre, ám azoknál, akik nem követték részről-részre a főhősök kalandjait, nagy valószínűséggel módosultak az emlékek. Hibásan.

mandela-effektus pszichológia emlék átverés egészség megosztó

5. We are the champions, vagy mégsem?

A Queen legendás dalára egészen biztosan mindenki emlékszik. És a végére? We are the champions of the world – kezdi el mindenki dúdolni. Sajnos újabb rossz hír, hogy nem így végződik a zeneszám. A legutolsó refrénnél ugyanis nem hangzik el az of the world félmondat. Ezen a tényen emberek milliói döbbentek le, ám egy mentőöv talán mégis akad. Ha megfigyeljük, a másik két résznél, ahol a refrént énekeljük, ott van az of the world, így talán ez lehet az oka, hogy még a nagy Queen-rajongókat is át lehet ejteni ezzel a három szócskával.

6. Ki a legszebb a vidéken?

A Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmet 1937-ben mutatták be, ikonikus szállóigéi pedig azóta is megragadtak a köztudatba. „Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?” – hangzik el a jól ismert mondat a gonosz királynő szájából. Vagy mégsem? Ismét foghatod a fejed, ugyanis a királynő egyik nyelven sem ezt mondja. Eredetileg úgy hangzik, „Magic mirror on the wall”, és ez a magyar fordításban sincs másképp. Érdekes megnézni a videó alatti kommenteket, mivel a Mandela-effektus ezúttal is remekül működik.

Mégis mi lehet az oka a tévedéseknek?

Egyértelmű választ sajnos még nem sikerült találni erre az egészen elképesztő jelenségre. A leglogikusabb magyarázatot az agy felépítése adja. Az emlékeket ugyanis elraktározzuk, ám egy idő után megfakulnak, töredezetté válnak, így mikor újraidézzük őket, némiképp módosulnak is, hogy felidézhetővé váljanak. Egy érdekes kísérlet is felhozható ennek kapcsán, amikor azt akarták bebizonyítani, hogy miként módosíthatóak emlékek egy bűncselekmény kapcsán. 50 szemtanú előtt játszottak le egy lopást, majd idézték be őket egy fiktív tárgyalásra. A résztvevők nem tudták, hogy egy kísérletben vesznek részt, így igyekeztek nagyon pontosan visszaemlékezni a látottakra. A kutatók ügyvédek és ügyészek bőrébe bújva tettek fel kérdéseket, majd hagyták, hogy a szemtanúk megvitassák egymással a történteket. Beépített tudósok ültek a szemtanúk közt, ők igyekeztek apró, fals információkkal módosítani az eredeti szemtanúk emlékeit. A tárgyalás vége döbbenetes eredményt hozott, ugyanis mind az 50 ember bedőlt a csalásnak, és nem ismerték fel az elkövetőt még akkor sem, amikor az ott állt előttük szemtől szemben. A Mandela-effektus esetében is hasonló dolog történhetett. Mivel a legtöbb információt a média szolgáltatja, ami igen nagy embertömegeket ér el, elképzelhető, hogy egy-egy pontatlan idézet vagy fotó módosíthatja a befogadók emlékeit a témával kapcsolatban. Mivel a legtöbben hasonló életkörülmények közt élünk, így az agyunk is hasonló információhalmazból táplálkozik, ezért lehet elképzelhető, hogy annyira hasonlóak a hamis emlékeink. Elborultabb teóriák szerint azonban a világunk 2000-ben véget ért, az emberi faj pedig a menekülés érdekében egy alternatív univerzumba vándorolt. Az alternatív univerzumokról tudjuk, hogy a világunk apró módosításokkal történt leképezése, így sokan valószínűnek tartják, hogy a Mandela-effektus során ezeket a feltűnőnek nem nevezhető változásokat észleljük.