Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megosztó: ASMR – miért élvezzük, hogy emberek suttognak a fülünkbe?

Az ASMR műfaja igen megosztó, sokan szeretik, sokan pedig valami egészen beteg és perverz dolognak tartják. De mi is az igazság? Tegyünk rendet az ASMR háza táján!

Mi az az ASMR?

A rövidítés az angol Autonomous Sensory Meridian Response kifejezésből ered, amit magyarra úgy fordíthatnánk le, hogy autonóm szenzoros és idegi válasz, de ez még mindig túl bonyolultan hangzik. Az ASMR jelenségével foglalkozó kutatók úgy definiálják az eseményt, hogy adott egy nagyon specifikus hang vagy vizuális élmény, ami egy mélyen pihentető, végtelenül megnyugtató, kellemes érzést vált ki. Dr. Richard Craig, az ASMR jelenség jeles kutatója szerint igen nehéz megfogalmazni, mi is történik pontosan, mikor az esemény végbemegy. "Az ASMR nagyon összetett, nehezen kibogozható fogalom. Úgy kell elképzelni, hogy bizonyos ingerekre, mint egy kellemes hang, látvány, illat vagy textúra, az agy mintha elzsibbasztaná önmagát. Egy kellemes bizsergés indul ki a tarkó irányából, ami végigfut a gerincoszlopon, majd kiterjed a végtagokra. Igazából ahhoz tudnám hasonlítani, mikor valaki lúdbőrzik egy számára kedvelt zenétől." - magyarázza a tudós.

ASMR agy relaxáció videó egészség megosztó

0 Tovább

Tudomány: Harc a demencia ellen – tények és tévhitek

Közvélemény kutatások szerint az időskori demenciától tart leginkább a fiatal lakosság - nem véletlenül. A feledékenység ellen számtalan tippet találni a neten, mégsem biztos, hogy mindegyik hasznos lehet.

A demenciáról

A demencia egy világszerte emberek millióit érintő betegség. Magyarországon közel 160 000 ember szenved a kórban. Az orvosok a szellemi képességek hanyatlásával azonosítják a demenciát. Persze, nem minden idős ember demenciás, aki egy kicsit is feledékenyebb, vagy lassabb, mint az átlagember. A demencia tünetei közé tartoznak a következők: a gondolkodás lelassulása, az összefüggések átlátására való képesség hiánya, tájékozódási képesség romlása, állandó zavar, a fogalmak nehéz körülírása, agresszió, türelmetlen viselkedés, a személyiség kóros torzulása. A demencia sajnos most már nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti, egyre fiatalabb korban is kezdi felütni a fejét. Sok tünet már évekkel a betegség kialakulása előtt jelentkezik, mint például a rágási problémák (egy alma elrágásából megállapítható, kinél jelent fokozottan nagy veszélyt a kialakuló memóriazavar), az egyre lassuló mozgás, a túlsúly, a depresszió. Léteznek módszerek a demencia megelőzésére, ám sokan közülük mégsem olyan hatékonyak, mint az elsőre hittük.

tippek egészség demencia harc felejtés

3 Tovább

Tippek: Egészséges agyserkentők

Dolgozat? Prezentáció? Vagy egyszerűen csak úgy érzed, lemerültek az elemek? Ne nyúlj rögtön az energiaitalhoz és társaihoz! Talán nem is gondolnád, mennyi természetes agyserkentőt találsz magad körül.

Az ördögi kör

Manapság egyre kevesebben tehetik meg, hogy a szoros határidős feladatok mellett egészségesen étkezzen. Mindenkivel előfordult már, hogy inkább lecsípett 10 percet az ebédidőből, hogy biztosan elkészüljön a napi feladatokkal. Ilyenkor a lehető legrosszabban döntünk. Hogy miért? Mikor megfelelő mennyiségű és típusú ételt viszünk be a szervezetbe, az agy képes a maximumon pörögni. A legjobb hasonlat erre az, ahogyan az autó működik. Fél tank benzinnel nem jutunk olyan messzire, mintha teletankolnánk. A szervezetnek is szüksége van utánpótlásra. Könnyen beleeshetünk tehát abba a hibába, hogy nem étkezünk rendesen, így gyakorlatilag csökkentjük az esélyét a hatékony munkavégzésnek. Mit lehet ilyenkor tenni? Tulajdonképpen egy dologra kell igazán odafigyelni: tápanyagban gazdag ételeket kell fogyasztani, amelyek növelik az agyi kapacitást, és javítják az emlékezőkészséget. Sajnos nem mindenkinek van ideje, lehetősége efféle ételeket fogyasztani, így az egyszerűbb megoldás mellett döntenek, vagyis ebédszünetben gyorsan megesznek egy fánkot, muffint, csokit, és sietnek is vissza a munkához. Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv, mivel az alacsony tápértékű ételek jelentősen csökkentik az agy teljesítőképességét. Ha egy egész menü összeállítására nincs idő, jó megoldás lehet, ha egészséges agyserkentőket fogyasztunk munka közben. Cukrok, sütemények és csokoládé helyett a következőket javasoljuk.

tippek egészség agyserkentő agy gyümölcs zöldség agyműködés munka

0 Tovább

Lista: Az öt legfurcsább párkapcsolat

A pártalálásnak számtalan módja létezik. Szórakozóhelyek, baráti körök, nehezebben ismerkedőknek pedig ott vannak a randioldalak. De mi a helyzet azokkal, akiknek másra van szükségük?

Az objektofilia

Lista rovatunk első vizsgálandó célcsoportja az objektofiloké. Magyarra lefordítva körülbelül annyit tesz, az adott személy szerelme nem egy ember, hanem egy tárgy, ezért tárgyszexuálisok. Egy létező szakkifejezésről beszélünk, bármilyen nehéz is elképzelni ehhez hasonlót. Az objektofilok tisztában vannak azzal, hogy egy tárgyba szerelmesek. Felfogják, hogy az adott dolog képtelen viszonozni az érzelmeiket, ám mégis szerelemnek élik meg azt az állapotot, mikor birtokolhatják (akár ideiglenesen is) az adott tárgyat. A pszichiáterek szerint eltérő arányt mutatnak a vizsgálatok, az azonban megállapítható, hogy az objektofilok összetétele igen változó. Tízből körülbelül négy embernél mutatható ki egyértelműen az autizmus, háromnál csak feltételezhető, a többiek viszont mentálisan teljesen egészségesek. A kutatók jelenleg is vizsgálják az objektofilokat, ám még így is nagy rejtély övezi ezt a fajta szexuális beállítottságot. Annyi bizonyos, hogy nem mindennapi esetekről van szó, lássuk, kik azok a párok, akik leginkább meghökkentették a nagyérdeműt.

egészség mentális lista objektofilia szexualitás szerelem

1 Tovább

Megosztó: Hagyod, hogy átverjelek? – a Mandela-effektus

Előfordult már veled, hogy szentül meg voltál győződve róla, hogy valamit száz százalékosan biztosra tudsz, és mégsem így történt? Vajon az agyunk űz ilyenkor tréfát velünk, vagy egy sokkal ijesztőbb dolog áll a háttérben?

A Mandela-effektus

Ugyan nem egy tudományosan bebizonyított tényről van szó, mégis érdekes jelenség ütötte fel a fejét nemrégiben. A valóban megdöbbentő pedig, hogy világméretűen. Egy konteókat gyártó blog kezdett el először foglalkozni a témával, ami Nelson Mandela nevéhez fűződik. A történet röviden annyi, hogy a dél-afrikai elnök halálával kapcsolatban a legtöbb ember ugyanazt állítja. Börtönbüntetésének letöltése után meghalt, és a nyolcvanas évek végén felesége búcsúztatta a temetésén. Elsőre nem tűnik problémásnak a kijelentés, épp csak annyi vele a gond, hogy Nelson Mandela 2013-ban halt meg, és ekkor is temették el. Óriási tömegről beszélünk, mikor azt mondjuk, sokan tévednek a temetés részleteit illetően. A szám olyannyira ijesztő, hogy önjelölt bloggerek és Youtube videósok kezdtek foglalkozni a témával. Egyre több kérdés kapcsán derült ki az, hogy mindenki rosszul emlékszik a részletekre. Azt hiszed, te kivétel vagy? Teszteld le a tudásod!

4 Tovább

neuro

blogavatar

Ha érdekel minden az emberi testről, főként az agyról, ami a tankönyvekben nincs bent, akkor feltétlen itt a helyed. A legérdekesebb tényekről és legmegdöbbentőbb történetekről olvashatsz a Neurón.

Címkefelhő

egészség (18),pszichológia (9),tudomány (8),tippek (7),mentális (7),lélektan (6),agy (6),lista (6),megosztó (5), (5),alvás (4),sokkoló (4),függőség (4),gyermek (3),depresszió (3),veszély (3),facebook (2),félelem (2),tévhit (2),bizalom (2),munka (2),segítség (2),betegség (2),bizarr (2),drog (2),stressz (2),hormon (2),kokain (2),mentális egészség (1),higiénia (1),bénulás (1),példakép (1),vér (1),medúza (1),cukor (1),szeretet (1),test (1),középkor (1),figyelem (1),zombi (1),farkasember (1),gyilkosság (1),horrorfilm (1),horror (1),önpusztítás (1),zavar (1),fürdés (1),adrenalin (1),hallucináció (1),veszélyérzet (1),adhd (1),hiperaktivitás (1),mentális betegség (1),figyelemzavar (1),gyereknevelés (1),alárendeltség (1),pió atya (1),drogprevenció (1),hasis (1),poltergeist (1),gondolatolvasás (1),paranormális (1),parapszichológia (1),levitálás (1),lsd (1),károsodás (1),szépség (1),kísérlet (1),kórház (1),mcdonalds (1),vegyszerek (1),életmód (1),egészséges táplálkozás (1),probléma (1),kiégés (1),kommunikáció (1),állásinterjú (1),testbeszéd (1),megbocsájtás (1),hűtlenség (1),csatorna (1),párkapcsolat (1),ddlg (1),dominancia (1),vágysiker (1),önismeret (1),szülő (1),tippek (1),allergia (1),szellemek (1),szabályok (1),mosás (1),fóbia (1),agyműködés (1),képek (1),megosztás (1),zöldség (1),gyümölcs (1),szerelem (1),agyserkentő (1),demencia (1),harc (1),elmélet (1),ASMR (1),multiverzum (1),kontroll (1),felejtés (1),dejavu (1),szexualitás (1),objektofilia (1),extrém (1),kimerültség (1),jelek (1),kényszer (1),gyász (1),szenvedélybetegség (1),trauma (1),elhízás (1),heroin (1),emlék (1),átverés (1),mandela-effektus (1),pihenés (1),szociális háló (1),módszer (1),relaxáció (1),videó (1),rosszkedv (1),tünetek (1),érdekességek (1),érdekesség (1),negatív (1),kockázat (1),pozitív (1),mérgező szülő (1),bántalmazás (1),igaz (1),hamis (1),logó (1),agytorna (1),kvíz (1),memória (1),munkaidő (1),járókelő effektus (1),alkohol (1),mértékletesség (1),gerincfájás (1),horkolás (1),alvópóz (1),fájdalom (1),rák (1),megelőzés (1),közösségi oldal (1),instagram (1),mentő (1),ájulás (1),elsősegély (1),vérzés (1),alvásparalízis (1)

Facebook